Scrisoare pentru studenți – ASChit De Sesiune Winter Edition 2025

Drag student,

Fie că este prima, a treia sau a cincea, sesiunea este veșnic o perioadă stresantă și aglomerată. Slide-urile, sintezele și bibliografiile par să ne sufoce, iar zilele noastre sunt dominate de groaza examenelor. Știm cum e, dar să nu uităm că există viață și după sesiune – o viață de care nu ne-am putea bucura dacă n-am fi sănătoși. Noi știm cât de complicat poate fi să găsești un echilibru în haosul zilnic, dar există soluții simple care fac o mare diferență.

De la gestionarea sănătoasă a emoțiilor până la adoptarea unor obiceiuri de alimentație corecte, fiecare pas mic contribuie la o stare generală de bine și la o performanță mai bună. Plus, cum ai vrea să duci party-urile de după sesiune dacă nu te poți ține pe picioare? Așadar, iată câteva sfaturi din partea noastră despre cum să ai mai ușor grijă de tine:

  1. Știm că oboseala este dușmanul numărul 1 în sesiune (pe lângă examenele în sine), dar ai grijă cum o gestionezi! Cafeaua sau alte surse de cofeină par a fi cele mai accesibile soluții pentru nopțile nedormite, însă ce e prea mult, strică. Medicii recomandă să nu depășești 400 mg de cofeină pe zi. Asta înseamnă, de exemplu, 4 cafele la filtru, 6 espresso sau 5 energizante. Nici să te apropii de limită nu este bine, totuși, căci cofeina se găsește și în lucruri la care nu te-ai gândi, cum ar fi ciocolata, Coca-Cola sau unele tipuri de ceai. Încearcă să te orientezi către surse de energie mai prietenoase cu inima ta, cum ar fi ceaiul verde sau negru, matcha sau chiar niște exerciții fizice.
  2. În sesiune, când timpul pare să nu țină cu noi, e ușor să neglijezi alimentația corectă. Totuși, o dietă dezechilibrată poate duce la deficiențe de vitamine și minerale, care îți afectează energia și concentrarea. Nu e cazul să te sperii, unele lipsuri pot fi acoperite cu ajutorul suplimentelor alimentare. În această situație, cel mai indicat este să te adresezi unui medic, dar unele suplimente nu necesită vreo recomandare. De exemplu:
  • Magneziul poate ajuta la problemele cu oboseala și nervozitatea;
  • Vitamina C stimulează imunitatea;
  • Deficiența de vitamina D este mai comună iarna, când nu mai vedem soarele așa des.
  • De asemenea, dacă alegi să iei suplimente de vitamine, încearcă să nu o faci pe stomacul gol, pentru că îți pot provoca dureri de burtă.
  1. POV: Citești și recitești slide-urile pentru examen, și nu-ți intră nimic în cap… Sună familiar? La fel este și pentru noi. Poate te ajută suplimentele pentru memorie, care stimulează concentrarea și retenția informației. Dintre ele, ținem să menționăm:
  • Lecitina, care conține colină, și poate îmbunătăți funcțiile creierului;
  • Uleiul de pește cu Omega-3, care menține sănătatea cerebrală;
  • Acidul folic, care îmbunătățește funcția cognitivă.
  1. Când ziua ta e plină de examene, teme și proiecte, gătitul poate părea ultima ta prioritate. Totuși, asta nu înseamnă că trebuie să sari peste mese sau să apelezi la fast food. Soluția? Meal prep – o tehnică simplă care te ajută să economisești timp și energie. Planifică-ți mesele și pregătește-le din timp, iar când vine ora cinei, când siiigur vei mai avea energie să gătești, doar trebuie să reîncălzești (sau nu) ce ai gătit înainte. Cu tehnica meal prep, poți face toată treaba cu alimentația echilibrată mult mai simplă, dacă sacrifici doar o zi pe săptămână pentru gătit (și multe, multe caserole).
  2. Este foarte ușor să cazi pradă emoțiilor în pragul examenelor, dar avem o alternativă eficientă pentru a menține un echilibru între minte și corp: meditația. Aceasta nu este doar benefică calmării și relaxării minții, ci și concentrării asupra materialelor de studiu pe care ai fost prea distras să le parcurgi în întregime. Pentru a medita este nevoie numai de un spațiu liniștit – care poate fi atât un colț de cameră, cât și un loc în natură – de 5-10 minute acordate momentului prezent și de o minte deschisă. Încearcă să te închipui în ipostaza în care vei fi după ce ai încheiat sesiunea cu bine și ai obținut rezultatele dorite, dându-ți voie să te simți ușurat și eliberat de griji. În găsirea liniștii interioare îți mai poate fi de ajutor și tehnica de respirație 4-7-8, ce presupune în inspirația timp de 4 secunde, ținerea respirației timp de 7 secunde și expirarea timp de 8 secunde. Ea este menită să reducă semnificativ nivelul de stres din organism.
  3. Înțelegem foarte bine că presiunea la care ești supus în perioada sesiunii te poate împinge spre suprasolictare. Din acest motiv, te încurajăm să pui odihna pe primul loc mai mult ca niciodată și să nu o neglijezi în favoarea studiului excesiv. Nu merită să te epuizezi sacrificând o noapte de somn pentru ceea ce poți învăța ziua următoare, cu o minte mai limpede și odihnită. Cel puțin 6 ore dormite pe noapte vor face o diferență favorabilă în abilitatea ta de reținere a informației pentru examene. Să ai în vedere și faptul că pauzele scurte și dese de la studiu contribuie la acumularea mai reușită a informației și te previn de la extenuare. Indiferent cât de mult ai de învățat, e important să nu subestimezi necesitatea recreerii creierului de la învățat pentru o bună dobândire a cunoștințelor în timp util.
  4. Ce poate fi mai convingător decât un studiu realizat asupra diferitelor reacții ale studenților la stres cu 6 zile înaintea examenelor? Acum 2 ani, mai mulți cercetători de la Universitatea din București au ajuns la concluzia că experiențele de stres în contextul examinării sunt modelate de sănătatea mintală a studenților. Astfel, s-a constatat că stresul este firesc și sănătos în contextul unui examen chiar și pentru cineva care se află adesea în control deplin asupra propriilor emoții. În plus, adaptarea la stres este o reacție direct proporțională cu apropierea momentului stresant. Îți reamintim că trebuie să fii principalul tău susținător și că, decât să te lupți cu aceste emoții temporare, este mai bine să le accepți așa cum sunt și să ai o abordare pozitivă asupra lor pentru a fi împăcat cu tine însuți, întrucât nu ești niciodată singur în ceea ce simți.
  5. În această perioadă vulnerabilă a vieții de student, interacțiunile interumane ne definesc cel mai mult starea de spirit. Este esențial să eviți izolarea de restul lumii și să păstrezi o legătură strânsă cu persoanele apropiate, pentru a le ține la curent cu ce te confrunți. Nimic nu se compară cu vorba bună a unui părinte sau cu hazul de necaz al unui prieten. Dacă te afli într-o pasă proastă, nu ezita să vorbești cu o persoană de încredere și să exprimi necondiționat ce te frământă. Îți recomandăm să ai cât mai multe activități în comun cu cei din jur atunci când nu înveți sau chiar să organizezi study sessions cu colegii dacă întâmpini dificultăți în asimilarea noțiunilor pe cont propriu. Mai mult, ar fi extraordinar dacă ai putea acorda, la rândul tău, sprijin moral sau ajutor la studiu celor care au nevoie de el.

În final, îți dorim o sesiune cât mai blândă, cu cerințe accesibile pe foile de examen și o minte ascuțită pentru rezolvarea acestora. Avem încredere în potențialul tău și în abilitatea de a îți valorifica cunoștințele în răspunsurile tale. ASC îți ține pumnii și speră ca îndrumările acordate cu privire la sănătatea fizică și mintală să îți fie de folos și să ușureze gestionarea presiunii resimțite atât înainte de sesiune, cât și pe parcursul acesteia. Îți aducem aminte că sesiunea e doar un pas din experiența de student, cu care te vei confrunta de mai multe ori și care contribuie la modelarea perseverenței tale de a reuși. Astfel, vrem să fi ferit de obstacole în acest proces și să auzim numai vești bune din partea ta după afișarea rezultatelor. Mult spor la învățat și baftă la examene!

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Lorem ipsum

Ultimele noutăți

Related Article