Proiecte actuale

Ex Umbra In Solem

„ASCe-i nou?” este proiectul Asociației Studenților la Comunicare ce a luat naștere în martie 2021, din dorința de a le oferi voluntarilor un context favorabil în care aceștia să poată aplica și exersa cunoștințele acumulate în cadrul facultății. ASC a dorit crearea unui proiect în zona jurnalismului și a comunicării, într-un moment în care restricțiile din perioada pandemiei erau încă în vigoare, iar activitățile fizice nu erau posibile. 

 

Proiectul constă, de fapt, într-o rubrică de știri din diverse domenii, postată în secțiunea „story” a paginii de Instagram a Asociației Studenților la Comunicare, în fiecare vineri. Voluntarii movulii implicați în această activitate scriu, pe rând, câte o știre din următoarele categorii: actualitate, politică, cultură, sport, sănătate, tehnologie, plan extern și informații de fapt divers (de tipul „știați că…”). 

 

Astfel, cu toții au șansa să redacteze un text jurnalistic, pe baza căruia pot primi feedback constructiv, formându-se o comunitate ce facilitează evoluția voluntarilor atât ca redactori, cât și ca editori.

Revista „Etajul 6” este un proiect cu o poveste autentică din spatele asociației noastre, oferind o șansa pentru implicare atât voluntarilor ASC, cât și studenților din facultatea noastră care nu sunt membri ai asociației. Fiecare ediție aduce un număr așteptat, având mereu ceva nou și captivant, de la ediții speciale de sărbători la numere lansate în mod obișnuit. Cititorii sunt întotdeauna (încântați??? - sună ciudat cred, am nevoie de o idee) cu interviuri interesante, sfaturi practice și idei de activități, completate de horoscopuri și gânduri din partea voastră, a cititorilor (se repetă). Fiecare număr este o experiență de lectură care nu poate fi ratată, oferind o varietate de conținuturi care să inspire și să captiveze publicul nostru.

 

„Purple Talks” este un podcast studențesc captivant, ce lansează în fiecare lună ediții unice și remarcabile. Fiecare episod aduce în prim-plan invitați de seamă, precum personalități recunoscute din industrie, profesori din cadrul facultății noastre, dar și foști voluntari sau studenți care au avut un parcurs absolut remarcabile. Acești invitați împărtășesc experiențele lor și oferă sfaturi prețioase din trăirile personale, inspirând și motivând ascultătorii să-și urmeze pasiunile și să-și atingă obiectivele. Fiecare ediție este cu adevărate specială, având scopul de a captiva audiența prin povești autentice și experiențe demne de luat ca exemplu din diverse domenii de interes.

 

 

GuidED este proiectul departamentului educațional din cadrul ASC-UB, reprezentând în esență niște minighiduri, redactate pentru studenți la nivel academic și nu numai, axându-se atât pe informații administrativo-academice, cât și pe partea de divertisment. Voluntarii movulii doresc să aducă un echilibru între viața academică și  din afara facultății, guide-urile devenind astfel niște facilități prin care studenții și ( la licență și master) masteranzii pot afla diverse informații din mediul universitar, respectiv din exteriorul acestuia. De asemenea, se urmărește transmiterea ideii că viața de student nu trebuie să se axeze doar pe studiu, ci ar trebui să fie un echilibru între învățat și distracție.

 

GuidED marchează începutul fiecărei luni cu ediția sa Fun, studenții aflând mai multe informații referitoare la activități și locații inedite, dar și metode prin care se pot relaxa sau distra. Edițiile Fun au întotdeauna la bază ideea de a lua totul pas cu pas, de a te adapta la fiecare schimbare ce poate surveni de-a lungul parcursului academic, de a te distra și a profita de timpul liber pe care îl deții. 

 

Acestea sunt urmate, la sfârșitul lunii, de edițiile Unfun, care aduc mai multe informații administrative și în strânsă legătură cu mediul academic. Dorința voluntarilor este de a oferi un început de lună relaxant, care să-i pregătească pe studenți pentru postarea unor informații mai tehnice, trecerea fiind naturală. Edițiile Unfun pun în lumină informații mai serioase legate de viața de student sau masterand: ce înseamnă în esență să înveți în mediul universitar, sfaturi pentru studenție și modalități prin care se poate îmbunătății parcursul academic. De asemenea, voluntarii movulii practică, astfel  reprezentarea studențească, încercând să promoveze la maxim drepturile studenţilor și să-i informeze cu privire la facilitățile de care dispun. 

 

Echipa proiectului se schimbă de la o ediție la alta, pentru a oferi posibilitatea cât mai multor voluntari să se implice în acest demers, atât de apreciat la nivelul întregii asociații. Echipa este formată din editor, responsabili de verificarea veridicității informațiilor, responsabil de propunerea ideilor dezvoltate, redactori și supraveghetori. 

 

Inițiativa GuidED merge, totuși, mai departe de simple ghiduri de orientare în viața academică, echipa proiectului desfășurând un raport pe baza răspunsurilor dintr-un chestionar lansat spre completare tuturor studenților Universității din București, referitor la conștientizarea acestora cu privire la facilitățile care le sunt oferite. Acest demers a dorit aducerea la cunoștința colectivă a tuturor posibilităților, materiale și nu numai, din structura învățământului universitar. 




Pentru mulți dintre noi, începuturile sunt lame cu două tăișuri: ne înspăimântă, din cauza necunoscutului cu care sunt asociate, întrucât un început urmează după un sfârșit a ceva ce poate nu suntem pregătiți să lăsăm în urmă, însă pot fi și cele mai frumoase lucruri care ni s-au întâmplat vreodată.

Pentru a face mai ușor trecerea dintre viața de licean la cea de student, voluntarii ASC s-au gândit să pregătească un proiect aparte, prin care să ofere șansa proaspeților studenți să facă mai ușor primii pași în lumea studenției.

 Cum anume? Bobocii pot beneficia de ajutorul unui student mai mare, deja trecut prin emoțiile unui nou început, care s-a oferit drept mentor pentru a le fi alături celor mici încă de la festivitatea de deschidere, în prima săptămână de facultate, dar și pe parcursul activităților organizate special de voluntarii ASC, în ideea integrării și familiarizării cu noii colegi.

Mentorii au rolul de a oferi toate sfaturile necesare și pentru a răspunde la întrebările și nedumeririle specifice acestei perioade plină de schimbări.

Pentru a putea beneficia de un voluntar pregătit să te învețe tot ce știe despre un nou început la facultate, tot ce trebuie făcut este să completezi un formular prin care ți se garantează o experiență unică.

The Meet Week este unul dintre cele mai așteptate evenimente organizate de ASC în fiecare an. Scopul său principal este să ofere o introducere plină de distracție noilor studenți ai Facultǎții de Jurnalism și Științele Comunicǎrii, ajutându-i să se adapteze la noul mediu academic și să cunoască mai bine comunitatea din jurul lor.

În ultima ediție, desfășurată la începutul lunii octombrie 2023, The Meet Week a oferit o gamă variată de activități menite să îi încânte pe noii studenți. Printre acestea s-au numărat: Meet ASC, un eveniment de întâlnire și socializare; Treasure Hunt, o vânătoare de comori prin București; FreshAD, un concurs ce testează creativitatea studenților; Party cu tematică; Board Games Night, o seară dedicată jocurilor de societate.

The Meet Week este bine structurat și organizat, datorită voluntarilor, care se asigură că fiecare detaliu este pus la punct pentru a asigura o experiență memorabilă pentru toți participanții. Noii studenți au apreciat mereu activitățile parcurse și au simțit că fac parte dintr-o comunitate prietenoasă și primitoare.

 

Fiecare an vine o oportunitate unică pentru studenții de la FJSC de a se retrage din agitația academică și de a se bucura de o noapte memorabilă la Balul Bobocilor, un eveniment organizat cu drag de ASC.

Scopul balului este să ofere studenților o pauză binemeritată de la stresul facultății și de a socializa cu colegii lor. Este un moment de relaxare și distracție, în care muzica nu se oprește niciodată.

Edițiile anterioare ale balului s-au desfășurat în diverse locații și în perioade diferite ale anului, oferind mereu o experiență nouă și specială. Artiști cunoscuți și îndrăgiți de tineri sunt invitați de fiecare dată să facă un adevărat show, iar concursul de Miss și Mister aduce un plus de emoție și divertisment serii.

Fiecare ediție vine cu o temă unică și captivantă, care adaugă o notă specială evenimentului. Spre exemplu, tema ultimei ediții, din noiembrie 2023, a fost "Hollywood - Walk of Fame", aducând strălucire și glamour evenimentului.

Balul Bobocilor rămâne o ocazie specială și importantă pentru studenți de a socializa, de a-și face noi prieteni și de a crea amintiri alături de colegii lor din mediul academic.

 

 

ASCaravana Faptelor Bune este inițiativa caritabilă emblematică a ASC-UB și proiectul de suflet al voluntarilor movulii, ce dă startul activităților de iarnă, fiind organizată cu ocazia sărbătorilor din această perioadă. 

Încă din 2019, an de an, dedicăm luna decembrie sprijinirii unei cauze sociale, precum comunitățile vulnerabile, copii cu boli și afecțiuni grave sau din familii nevoiașe, prin intermediul unor asociații non-guvernamentale, înființate în jurul acestor probleme sociale. Pentru voluntarii movulii, ASCaravana Faptelor Bune reprezintă angajamentul ferm de solidaritate și compasiune, prin care încercăm să ne aducem contribuția în comunitate și viața socială. 

Proiectul propriu-zis se desfășoară pe durata unei săptămâni în care organizăm diverse activități cu scopul strângerii fondurilor, care vor fi alocate cauzei (sau cauzelor) alese în acel an. Voluntarii movulii încearcă întotdeauna să aducă diversitate privind activitățile și metodele prin care reușim să captivăm atenția posibililor donatori, astfel că ultima ediție a avut un element de noutate, anume seara de stand-up, dar a și păstrat tradiția târgului de prăjituri și a serii de colinde.

Proiectul a luat naștere în anul 2019, debutând cu susținerea și strângerea de fonduri pentru o familie nevoiașă din București. 

Anul 2020 a adus dificultăți, dar care nu i-a determinat pe voluntarii movulii să renunțe. Astfel, caravana s-a desfășurat, de această dată, 100% online. Ediția a însemnat, de asemenea, și o colaborare cu mai multe asociații studențești reprezentative facultăților din Universitatea București, respectiv Asociația Studenților la Științe Politice (ASSP), Asociația Studenților la Geologie și Geofizică (ASGG) și Asociația Studenților Geografi (ASG). Voluntarii asociațiilor implicate au făcut echipă pentru sprijinirea unui tânăr bolnav de leucemie acută.

În 2021, proiectul a avut loc în sistem hibrid, cauza sprijinită fiind copiii unei familii nevoiașe din comuna Frumușani. Fondurile au fost folosite pentru achiziționarea cadourilor conform listelor de dorințe din scrisorile adresate lui Moș Crăciun ale copiilor.

Caravana anului 2022 a sprijinit Asociația Magic, mascota ediției, Elfina, fiind alături de voluntari la fiecare pas. Finalul a însemnat alocarea sumei de 12.000 de lei (din totalul de 15.000, fiind, de asemenea, o sumă record) spre achiziționarea unor produse ce au alcătuit 100 de pachete, ajunse la 100 de copii și familiile lor.  

Cea mai recentă ediție, a anului 2023 a ales să sprijine două cauze sociale. ASC a alocat 70% din fonduri spre Asociația Blondie, sumă ce a contribuit la achiziționarea avionului tip ambulanță, pentru transportul copiilor cu probleme de sănătate grave, în străinătate și 30% spre Asociația PAVEL, expediind în București și în țară 15 colete, ajunse la copii bolnavi de cancer și familiile lor. 

ASCaravana Faptelor Bune este proiectul umanitar ce aduce lumină asociației, unele dintre scopuri fiind și interacțiunea umană autentică și acumularea de noi experiențe.

 



ASChitul de Sesiune este proiectul ce marchează unul dintre cele mai bine cunoscute evenimente din studenție, anume sesiunea. Acesta a luat naștere în departamentul de proiecte al ASC-UB, în anul 2021 și este prezent pe parcursul fiecărui an universitar în două ediții: cea de iarnă și cea de vară. 

La baza acestui proiect stă dorința voluntarilor movulii de a oferi studenților din cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării un sprijin și un moment de răsfăț în niște clipe atât de stresante și copleșitoare. Însă cum pot reuși acest lucru? Voluntarii echipei de proiect realizează niște goody bag-uri cu produse specifice ameliorării tensiunii ce se acumulează în această perioadă, produse obținute prin sponsorizări. Posibilitatea existenței acestui proiect stă în echipele formate care muncesc pentru a obține cât mai multe produse, a realiza postări interactive și texte educative cu sfaturi și cuvinte încurajatoare. Înscrierea se face în baza unui formular, monitorizat până la sfârșitul proiectului, urmând asamblarea chiturilor și oferirea acestora.

Fiecare ediție aduce cu sine un element surpriză, întrucât produsele sunt întotdeauna diverse, păstrându-se doar câteva elemente cheie la fiecare ediție, anume cele două scrisori cu cuvinte încurajatoare, de mulțumire, dar și sfaturi menite să aducă un plus valoare parcursului academic. 

 



ASCaravana Prin Licee este inițiativa ASC-UB prin care ne dorim să promovăm și expunem oferta educațională a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, dar și Asociația Studenților la Comunicare în fața elevilor din învățământul preuniversitar, posibili viitori studenți ai FJSC. 

Prin acest proiect, ASC își propune să ofere elevilor informații mai puțin cunoscute despre studenție, materii, oportunități în timpul facultății și după aceasta, dar și informații administrative legate de procesul de admitere, burse, taxe și facilități. Voluntarii movulii încearcă întotdeauna să formeze conexiuni cu toți elevii pe care îi întâlnesc, expunându-le o perspectivă mai personală referitoare la viața de student și parcursul academic în cadrul FJSC. 

Față de edițiile anterioare, caravana anului 2024 și-a extins zona în care se va prezenta oferta educațională, astfel că, pe lângă București, voluntarii vor fi prezenți și în orașe precum Ploiești, Constanța, Brașov, Giurgiu, Câmpulung și multe altele, pentru ca informațiile să ajungă la cât mai mulți elevi din țară. Totodată, prezentarea urmărește expunerea domeniului comunicării, cu toate ramurile sale: presă scrisă, televiziune, radio, grafică, montaj, PR și multe altele, în fața elevilor devotați, implicați și dornici să descopere această latură. De asemenea, în cadrul acestor deplasări, ni se alătură și o parte din corpul didactic al facultății, pentru ca elevii să aibă un contact direct din timp și să-și cunoască posibilii viitori profesori, pe care îi pot avea în cadrul cursurilor sau seminarelor. 

Pe lângă scopul principal al proiectului, acesta are și o dimensiune umană, astfel că voluntarii movulii își creează amintiri și leagă prietenii mai strânse, toate acestea în timp ce împărtășesc și vorbesc despre pasiunea lor. 



Formularul 230 este proiectul prin care ASC-UB invită salariații ce își doresc să ajute o organizație non-profit să redirecționeze 3,5% din impozitul datorat la stat către Asociația Studenților la Comunicare, prin completarea unei cereri digitale. Formularul poate fi completat de către persoanele fizice, care obțin diferite tipuri de venituri precum: venituri din salarii și asimilate salariilor, pensii de minim 2000 de lei net/lună, activități independente/agricole și altele. 

Anual, formularul poate fi găsit precompletat cu datele ASC, prin care încurajăm oamenii să ofere un vot de încredere voluntarilor movulii, care așteaptă cu nerăbdare finalizarea procesului de trimitere a documentelor și numărarea acestora înainte de depunere. 

Prin acest proiect, țintim creșterea și dezvoltarea asociației pe termen lung, cu ajutorul unui procent redirecționat inevitabil statului. Astfel, suma va contribui la eventuala implementare a unora dintre cele mai iubite și cunoscute proiecte organizate de voluntarii ASC.

 



Hello, Love! este activitatea internă desfășurată pentru voluntarii movulii cu ocazia zilei de 24 februarie. Prin aceasta se marchează și finalul iernii, fiind momentul în care membrii familiei ASC-UB se întâlnesc să sărbătorească Dragobetele, dar și munca depusă până în acel moment. Activitatea își propune să celebreze iubirea din asociație, să mulțumească voluntarilor pentru toate clipele petrecute unul alături de celălalt, dar și să le ofere ocazia de a spune „mulțumesc” mai departe. 

Evenimentul constă în diferite activități și jocuri prin care voluntarii pot forma și întări relațiile formate până în acel punct. Partea distractivă și interactivă este tocmai oficializarea acestor relații, prin punerea în scenă a unor adevărate ceremonii, voluntarii putând fi declarați „căsătoriți” pentru 24 de ore. De asemenea, edițiile anterioare au presupus și o seară de karaoke și distracție, întrucât activitatea este desfășurată drept o răsplată primită în urma proiectelor de succes, care au avut loc până atunci sau sunt încă în desfășurare.

Asociația pune accent pe dorințele, nevoile și interesele voluntarilor, iar acest eveniment este o metodă de celebrare a familiei ASC, care crește de la an la an și reușește să aducă suflete împreună cu scopul desfășurării unor activități și proiecte distractive, semnificative și cu un impact asupra comunității.

 



Gala ASC reprezintă un proiect foarte special pentru voluntari. Este un moment de celebrare și recunoaștere a realizărilor Asociației Studenților la Comunicare, care nu ar fi fost posibile fără eforturile voluntarilor dedicați. În ziua de 5 martie 2019, ASC a fost reinființată, marcând un nou început pentru voluntariatul studențesc la FJSC. Astfel, gala a devenit o tradiție anuală, dedicată sărbătoririi aniversării asociației și recunoașterii contribuțiilor remarcabile ale voluntarilor.

Scopul principal al galei este să arate aprecierea față de toți cei implicați în viața și succesul asociației. Voluntarii sunt inima și sufletul ASC-ului, iar gala este o ocazie de a le mulțumi și de a le evidenția eforturile și dedicarea. De asemenea, profesorii din facultate, asociațiile studențești cu care colaborăm și sponsorii proiectelor noastre sunt invitați să se alăture evenimentului pentru a împărtăși bucuria.

Principalul moment al galei este ceremonia de premiere, în care cei care au ajutat asociația să ajungă acolo unde este astăzi sunt recunoscuți și apreciați. Este un moment de glorie și de celebrare a succesului colectiv, dar și un prilej pentru toată comunitatea să socializeze.

Un obiectiv al galei este de a apropia voluntarii de tot ceea ce înseamnă ASC, de a le oferi ocazia să se simtă apreciați și validați pentru contribuțiile lor, pentru a-i motiva și a-i încuraja să continue să iubească și să sprijine asociația.

Pe termen lung, Gala ASC are rolul de a întreține relațiile cu celelalte asociații partenere, cu profesorii și cu colaboratorii, contribuind la creșterea și dezvoltarea continuă a ASC și a comunității sale.

 

 

EDUFest este un eveniment educațional ce aduce împreună oameni dornici să trăiască pe deplin experiența studenției și să se bucure de fiecare moment, chiar și de cele mai serioase. În cadrul acestui proiect, ne propunem să oferim o experiență de învățare completă și echilibrată atât formal, prin traininguri și conferințe, cât și informal, prin petreceri, seri de film și alte activități de recreare. Scopul nostru este să încurajăm și să inspirăm participanții să descopere plăcerea în învățare și să își dezvolte abilitățile într-un mediu prietenos și stimulant. EDUFest este mai mult decât un simplu târg educațional - este un context care promovează entuziasmul pentru învățare.

 



Târgul de Joburi „How to... Jobs” este un proiect care promovează dezvoltarea personală și profesională a participanților, pregătindu-i pentru viitorul lor în lumea muncii. Evenimentul facilitează interacțiunea între studenți și companii din domeniile comunicării, relațiilor publice, jurnalismului și publicității, oferind oportunități de angajare și stagii de practică. Participanții beneficiază de workshop-uri practice precum redactarea celui mai bun CV și pregătirea pentru primul interviu. De asemenea, nu putem rata șansa unei întâlniri cu profesioniști din industrie, care își împărtășesc experiențele și oferă sfaturi pentru începerea unei cariere de succes.

„Cursurile altfel” sunt un proiect anual organizat de ASC, în care studenții facultății noastre pot deveni profesori pentru jumătate de oră și pot ține un „curs”, o prezentare pe un subiect ales de ei, în fața unei săli pline cu spectatori interesați. Cu toate că proiectul a avut doar două ediții până în prezent, acesta este foarte popular și apreciat atât în rândul studenților, cât și al profesorilor FJSC. Este un exercițiu perfect de organizare a informațiilor într-un mod atractiv, dar și de punere în aplicare a cunoștințelor dobândite la facultate despre vorbitul în public și menținerea atenției și interesului spectatorilor. 




ADraton este un proiect de tradiție al ASC, cu peste 4 ediții desfășurate până în prezent. El constă, după cum îi spune și numele, într-un maraton de reclame cu o anumită tematică, pe care le discutăm cu un specialist din domeniul publicității pentru a înțelege mai bine procesul creativ. Până acum, printre temele ADraton, s-au numărat: Crăciunul, reclame amuzante, reclame românești.

ASC la admitere este o activitate anuală organizată de voluntarii asociației, cu scopul de a ajuta elevii care se înscriu la admiterea FJSC. Voluntarii ASC sunt prezenți în toate cele trei zile de examen, dar și în perioada confirmărilor, pentru a îndruma viitorii studenți, dar și pentru a le răspunde eventualelor întrebări referitoare la facultate, viața de student, voluntariat.